Thursday 5 May 2011

Zarada Na Blogu Google Adsense

U jednom od proslih postova sam pisao opcenito o zaradjivanju novca preko bloga. U ovom postu cu se direktno koncretisati na Google Adsense.
Google Adsense 
Sta je Google Adsense?


Google Adsense je najveca reklamna kompanija na internetu, posto je u vlasnistvu Googla mozete zamisliti koliko njihovi klijenti dobiju promocije putem Adsensa. Ali u nasem slucaju, nas ne zanima promocija vlastitog proizvoda nego promocija i reklamiranje proizvoda nekih drugim ljudi i kompanija. Google Adsense reklame rade na 2 nacina  :
  1. Placanje po kliku (zaradjujete novac kada neko klikne na reklame koje postavite na blog)
  2. Placanje po pregledu reklame (zaradjujete novac kada neko posjeti vas blog)
Kako se registrovati na Google Adsense?

Regristracija na Adsense je jako jednostavna, ukucajte na Google :"Adsense" i naci ce te ga iz prve ruke, nadjete dugme za "regristraciju" i upisete podatke koje vam trazi Google Adsense. Obvezno morate napisati sve tacne podatke, jer na adresu i ime koje ce te registrovati svoj racun na Adsense-u, na tu adresu ce te dobijati cekove. Dakle OBVEZNO TACNE PODATKE UNESITE. I kada upisete sve podatke i zavrsite regristraciju odradili ste svoj bio posla, sada je na moderatorima Adsensa hoce li prihvatiti vasu aplikaciju ili ne. (vecinom prihvate ali ..ko zna :) ).

Kako poceti sa Google Adsense??

Svaki pocetak je tezak. Kada ste napravili svoj blog i kada se pojavi posjecenost tek onda postavite adsense reklame. (Kako besplatno doci do prometa na blog, to cu vam pokazati  u nekom od sljedecih postova). 
Dakle imate blog i google adsense racun, sada zelite poceti zaradjivati novac, zar ne? Prepostavljam da da, tako da sad idemo na glavni dio ovog posta. Otvorite svoj google adsense racun i klikite na upravljanje oglasima, to vam je mjesto na kojem kreirate oglase koje ce te postaviti na svoj blog. Morate biti jako pazljivi sa odabirom formata i boja oglasa. Trudite se da font linka, texta i pozadine bude isti kao i na sadrzaju bloga, to je jako bitno, jer ne zelite da se istice taj dio i ne zelite da vas posjetitelj vidi da je to reklama, dakle kamuflaza je broj jedan! Takodjer pored boje i formata morate odabrati dobro mjesto na vasem blogu na koji ce te postaviti ovaj oglas. 
Iz licnog  iskustva najbolja lokacija za adsense je iznad texta, u samom textu i u desnom uglu. Te tri lokaciju se savrsene, jer sigurno i vi kada citate neki clanak cesto ne dodjete do kraja (tako da je reklama na dnu beskorisna), prvo sto vidite jest vrh stranice i ako oglas koji vam adsense dostavi bude odgovarao prema onom sto vaseg posjetitelja zanima 99% dobiti ce te klik samim tim i novac. 
Kada birate boje, trudite se da ne koristite neke boje previse jake, koje bodu u oci, za moje blogove najbolja boja oglasa je bila svijetlo plava, ili cak siva (jer sam radio na svijetlim temama na svom blogu). 

Mane Google Adsense-a! 

Jedna od velikih nedostataka za nas koji zelimo raditi sa Adsense jeste to sto vas google adsense moze svakog trena banovati i uzeti vam vas posteno zasluzen novac. Dakle oni se ne ustrucavaju da banuju cesto iz apsolutno glupog razloga, npr. ako slucajno kliknete na vlasiti oglas vasa karijera sa Adsense je gotova za cijeli zivot (ban sa adsensa je dozivotni i nikad vise necete moci poceti ponovo). 
Takodjer kada korisite Google Adsense ne smijete koristiti nikakve druge slicne programe jer to je krsenje TOS.-a. 

No comments:

Post a Comment